Zaujímavosti

Zaujímavosti

Surya v preklade znamená Boh Slnka. Adi šankara ho zaradil do šestice najdôležitejšich bohov Bohov – [1] Súrja, [2] Párvatí [Durgá], [3] Šiva, [4] Višnu, [5] Ganeš, [6] Skanda. Jeho nasledovníci ho považujú za stelesnenie Svätej trojice – Brahmu, Višnu a Šivu. Surya je ráno Brahmom, Višnuom cez deň a v noci sa stáva Šivom. Portréty ho zobrazujú na koči, ktorý ťahá sedem koní. Slovo Surya poznáme aj z jogy, počas rána cvičíme Surya Namaskar ktorým pozdravujeme slnko.

Zaujímavosti – Nápoje

Nápoje

ZELENÝ JAČMEŇ

Nápoj zo zeleného jačmeňa obsahuje všetky telu potrebné vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a antioxidanty, je vhodný pre mamičky a tehotné a dojčiace mamičky, je zásaditý a celkovo náš organizmus harmonizuje a regeneruje.

MATCHA ORANGE

Japonský zelený čaj Matcha má tri základné vlastnosti. Dodáva energiu, detoxikuje organizmus a spaľuje tuky v tele. Jeho hlavnou zložkou je japonský zelený čaj Matcha, ktorý sa zmieša s kúskami ľadu a pomarančovým džúsom.

PIJO BIO ŠŤAVY

Vyrobené sú z ekologicky vypestovaného ovocia a zeleniny. Pestovanie je bez chemického postreku v zdravej pôde bez chemického hnojenia. Výroba prebieha bez použitia konzervačných látok, farbív, umelých aróm alebo príchutí a bez pridania cukru či vody. Vďaka krátkodobej pasterizácii zostávajú zachované všetky dôležité vitamíny, výživové látky a prírodná aróma.

KVAS (bublinkový nápoj)

Tradičný nealkoholický slovanský nápoj, vyrobených podľa starších receptúr vychádzajúci s overeného blahodárneho vplyvu žitného sladu na ľudský organizmus. Znižuje telesnú únavu, zvyšuje fyzickú výkonnosť, reguluje činnosť tráviaceho traktu, podporuje obranné sily organizmu, posilňuje aktivitu mozgu a regeneruje nervový systém. Chuťou je to niečo medzi pivom a kofolou.

Zaujímavosti – Čaje

Čaje

ZELENÝ ČAJ

je nápoj pripravovaný z neoxidovaných čajovníkových listov. Nápoj má silný osviežujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži. Odporúča sa pre prácu v noci. Jeho sťahujúci účinok je výrazný najmä v letných horúčavách, kedy sa odporúča piť vlažný. Znižuje vysoký krvný tlak, znižuje cholesterol, pomáha zbaviť sa bolesti hlavy, napomáha pri artritíde a reume.

Japonský čaj MATCHA

Má tri základné vlastnosti. Dodáva energiu, detoxikuje organizmus a spaľuje tuky v tele. V týchto vlastnostiach sa Matchi nevyrovná žiaden iný zelený čaj, keďže Matcha je jediným čajom , v ktorom pijeme samotnú rastlinu.
Urýchľuje metabolizmus o 35-40% , znižuje krvný tlak,upravuje hladinu cukru v krvi, detoxikuje a alkalyzuje krv, vďaka vysokému obsahu chlorofilu.

Čierny čaj

Obsahuje celý rad pre telo prospešných látok. Pomáha predchádzať infarktu a chorobám srdcovo – cievneho systému. Okrem toho prospieva aj preťaženým a napätým nervom. Čierny čaj obsahuje triesloviny, ktoré sú veľmi prospešné pre tráviaci trakt a pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Čierny čaj obsahuje aj kofeín (teín), ktorý povzbudzuje váš mozog, no bez toho, aby zaťažoval srdcovo-cievny systém a váš krvný obeh. Pomáha odbúravať stres, podporuje trávenie, upokojuje črevá a žalúdok …

BIELY ČAJ

Najjemnejší druh čaju je gurmánskou lahôdkou síce nevýraznej bledunko zelenej farby, ale vynikajúcej lahodnej chuti bez náznakov horkosti. Biely čaj sa vyrába z mladých lístkov a tzv. tipsov (vrchné nerozvinuté chlpaté lístky). Zo všetkých čajov obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky. Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.

LAPACHO

Vďaka chinínom má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je veľmi silným antioxidantom, má protiplesňové a antibakteriálne účinky, harmonizuje látkovú výmenu (napr. po chemoterapii), posilňuje činnosť srdca a harmonizuje krvný obeh. Pozitívny vplyv má aj pri liečbe leukémie. Eliminuje opuchy, odstraňuje usadeniny v krvnom obehu. Prispieva k zlepšeniu stavu pri chronických ochoreniach (Parkinsonova choroba, reuma, skleróza multiplex), mierni bolesti hlavy a nervozitu. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany a hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha regenerácii ciev i liečbe kŕčových žíl.

MATÉ

Je známe predovšetkým svojimi výraznými povzbudzujúcimi účinkami. Obsahuje kofeín, minerálne látky, vitamíny a antioxidanty. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha liečiť prechladnutie.Tiež podporuje funkciu obličiek, zlepšuje látkovú výmenu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitný systém. Maté nie je čajom v pravom slova zmysle, pretože sa nepripravuje z čajovníku ale z lístkov cesmíny paraguajskej, čo je stále zelený strom. Tradične sa Maté popíja z kalabasy (vydlabaná tekvička) pomocou bombilly (trubička so sýtkom na
spodnom konci).

OOLONG

Sú to polozelené čaje, ktoré sú stupňom oxidácie prechodom medzi zeleným a čiernym čajom. Výroba tohoto čajového druhu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie. Oolong čaje sú uznávané pre svoje blahodárne účinky na telo i ducha. Bohatý obsah silíc dáva týmto čajom povzbudzujúce účinky. Pravidelnému pitiu sa pripisujú mnohé priaznivé zdravotné účinky. Oolong obsahuje mnoho antioxidantov, je prírodným dodávateľom vitamínov B2, C a E, saponínu, selénu a zinku. Pripisujú sa mu preto aj ochranné účinky pred rakovinou. Znižuje hladinu tuku a cukru v krvi,  pomáha pri znižovaní hmotnosti.

PUERH

Je to najstarší čaj na svete, rarita degustovaná už čínskymi cisármi. V Číne sa pre svoje účinky na zdravie človeka považuje za najlepší čaj vôbec. Obsahuje množstvo minerálov a taktiež množstvo vitamínov. Čaj Pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi
24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. “opice”. Posilňuje imunitný systém a chráni pred infekčnými chorobami,podporuje trávenie, je účinný pri nachladnutí, zlepšuje koncentráciu a detoxikuje organizmus.

ROOIBOS

Nakoľko neobsahuje kofeín je vhodný k celodennému popíjaniu pre všetkých, včítane malých detí, tehotných a dojčiacich žien. Je významným zdrojom vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamínu C, železa a medi. preto je vhodný pre športovcov, ťažko pracujúcich. Má výrazne ukľudňujúce účinky, preto pomôže večer pri zaspávaní. Tlmí napätie organizmu, účinne pomáha pri tráviacich a žalúdočných problémoch, utlmuje alergické prejavy. Neobsahuje žiadne kalórie a doporučuje sa ako výborný doplnok rôznych odtučňovacích kúr a diét.

HONEYBUSH

Pochádza podobne ako rooibos z Juhoafrickej republiky. Má jemne medovú, ovociu podobnú chuť. Neobsahuje teín, je lahodný a zdravý. Obsahuje minerálne látky, antioxidanty a stopové prvky. Znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, ukľudňuje centrálnu nervovú sústavu. Pôsobí proti nádorovým a kardiovaskulárnym ochoreniam. Pôsobí proti vírom, baktériám
a plesniam, zlepšuje trávenie. Pri vonkajšom použití pomáha odstrániť ekzém a vyrážky.

Zaujímavosti – Čajový rituál Kung-Fu

Čajový rituál

KUNG-FU

Kung-fu čcha, čínsky čajový rituál Kung-fu, sa do dnešnej podoby
vkryštalizoval v 16. storočí za vlády dynastie Ming a cisára Šen-cunga v
provincii Fu-ťien. Prišlo sa na to, že vôňa a chuť čaju sa dá vychutnať
najlepšie pri opakovanom viacstupňovom zalievaní lístočkov v malých
kanvičkách ( zhong, gaiwan, vtáčia konvička…) .
Cieľom čajového rituálu je navodiť príjemnú atmosféru a zážitok z prípravy
a popíjania čaju. Nieje dôležité dodržať presný postup, hlavný je čajový
pôžitok. Pravidlá majú inšpirovať, nie zväzovať. Správna príprava čaju je
taká, ktorá vás teší a po ktorej si svoj čaj vypijete v pokoji a s chuťou.
Postup pri čajovom rituáli:

1. Rituál očisty a tepla. Všetku keramiku zalejeme horúcou vodou. Po
chvíľke zo zohriatej keramiky dôsledne vylejeme všetku vodu na čajové more.

      2. Predhriatu kanvičku naplníme čajom, potrasieme a čaj ovoniame. Prvé
zahriatie čaju prebúdza jeho chuť a vôňu. Čaj zalievame horúcou vodou,
teplota zodpovedá druhu pripravovaného čaju. Po niekoľkých sekundách
čaj zlejeme do pomocnej zmiešavacej kanvičky a z nej hneď do malých misiek.
Všetky nádobky musíme celkom vyprázdniť.
      3. Prvý nálev čaju. Lístky čaju zalejeme horúcou vodou. Čaj lúhujeme asi 1
minútu (zelené max 30 sekúnd ). Všetok čaj prelejeme cez sitko do pomocnej
zmiešavacej nádobky. Z nádobky prelejeme čaj do voniatka, prikryjeme
prázdnou čajovou miskou a jedným pohybom čajovú dvojicu misiek
pretočíme, čaj sa preleje do misky a z voniatka si vychutnáme vôňu čaju.

4.  Ďalšie nálevy. Pri každom zaliatí necháme listy lúhovať približne o
minútu dlhšie (pri zelených čajoch o 15-30 sekúnd dlhšie). Voniatka už
nepoužívame. Nám sa osvedčilo pri luhovaní rátať nie sekundy ale nádychy
a to 1. nálev 5 nádychov, 2. nálev 1-2 nádychy, 3. nálev 5 nádychov, 4.
nálev 7 nádychov a 5. nálev 9 nádychov :).

open

Na našich stránkach používame súbory cookies. Pomáhajú nám vylepšovať web a služby. Súhlasíte s ich používaním?