Kung-fu čcha, čínsky čajový rituál Kung-fu, sa do dnešnej podoby
vkryštalizoval v 16. storočí za vlády dynastie Ming a cisára Šen-cunga v
provincii Fu-ťien. Prišlo sa na to, že vôňa a chuť čaju sa dá vychutnať
najlepšie pri opakovanom viacstupňovom zalievaní lístočkov v malých
kanvičkách ( zhong, gaiwan, vtáčia konvička…) .
Cieľom čajového rituálu je navodiť príjemnú atmosféru a zážitok z prípravy
a popíjania čaju. Nieje dôležité dodržať presný postup, hlavný je čajový
pôžitok. Pravidlá majú inšpirovať, nie zväzovať. Správna príprava čaju je
taká, ktorá vás teší a po ktorej si svoj čaj vypijete v pokoji a s chuťou.
Postup pri čajovom rituáli:
1. Rituál očisty a tepla. Všetku keramiku zalejeme horúcou vodou. Po
chvíľke zo zohriatej keramiky dôsledne vylejeme všetku vodu na čajové more.
2. Predhriatu kanvičku naplníme čajom, potrasieme a čaj ovoniame. Prvé
zahriatie čaju prebúdza jeho chuť a vôňu. Čaj zalievame horúcou vodou,
teplota zodpovedá druhu pripravovaného čaju. Po niekoľkých sekundách
čaj zlejeme do pomocnej zmiešavacej kanvičky a z nej hneď do malých misiek.
Všetky nádobky musíme celkom vyprázdniť.
3. Prvý nálev čaju. Lístky čaju zalejeme horúcou vodou. Čaj lúhujeme asi 1
minútu (zelené max 30 sekúnd ). Všetok čaj prelejeme cez sitko do pomocnej
zmiešavacej nádobky. Z nádobky prelejeme čaj do voniatka, prikryjeme
prázdnou čajovou miskou a jedným pohybom čajovú dvojicu misiek
pretočíme, čaj sa preleje do misky a z voniatka si vychutnáme vôňu čaju.
4. Ďalšie nálevy. Pri každom zaliatí necháme listy lúhovať približne o
minútu dlhšie (pri zelených čajoch o 15-30 sekúnd dlhšie). Voniatka už
nepoužívame. Nám sa osvedčilo pri luhovaní rátať nie sekundy ale nádychy
a to 1. nálev 5 nádychov, 2. nálev 1-2 nádychy, 3. nálev 5 nádychov, 4.
nálev 7 nádychov a 5. nálev 9 nádychov :).